Tajpi – Esperantotoetsenbord voor Windows

In het Esperantoalfabet bestaan er zes diakritische tekens die je niet zomaar kan typen met een azerty- of qwertytoetsenbord: ĉ, ĝ, ĥ, ĵ, ŝ en ŭ. Tajpi is een programma dat je toelaat om deze tekens eenvoudig te typen zonder de toetsenbordindeling van je systeem aan te passen. Tajpi is getest en goed bevonden voor Windows 7, 8, 10 en 11. Het is ontworpen door Thomas James en is volledig gratis (onder de licentie GNU General Public License). www.zz9pza.net/tajpi/en is de officiële website van Tajpi.

Tajpi laat je toe om toetsencombinaties zoals sx, gh, ^u en andere in te stellen die automatisch zullen worden vervangen door het gepaste Esperantoteken. Je kan ook je toetsenbord zo instellen dat Esperantotekens onmiddellijk verschijnen als je een bepaalde toets indrukt. Ook is het mogelijk om een combinatie met Alt Gr te gebruiken of een zogenaamde “dode toets”, die in veel standaard toetsenbordindelingen beschikbaar is.

Er staat een icoontje van een Esperantovlag in je systeemvak als Tajpi opgestart is. Je kan daar het programma instellen of het tijdelijk desactiveren door er met de rechtermuisknop op te klikken.

Het installatiebestand downloaden en Tajpi installeren

Download Tajpi van tajpi298inst.exe. Dit bestand en de installatieprocedure zijn door ons geverifieerd in september 2022. Alles lijkt perfect te werken op de nieuwste Windows 11.

Sommige antivirusprogramma’s behandelen Tajpi als malware, omdat je toetsenbord ermee “in de gaten wordt gehouden” (net zoals malware dat doet). Er is echter niks om je zorgen over te maken. Eventueel moet je in de instellingen van je antivirusprogramma opgeven dat het voor Tajpi een uitzondering moet maken. Het is immers software die je kan vertrouwen.

Ook Microsoft SmartFilter kan je verhinderen om Tajpi te downloaden en te installeren. Mocht je problemen ondervinden, deactiveer Smartfilter dan alvorens Tajpi te installeren.

Ondervind je toch problemen? Contacteer ons; we helpen je graag om Tajpi te installeren en configureren.

Esperanto English Français Español